top of page

SAROKTELEK
KIVITELI TERV, MEGÉPÜLT 2024

HELYSZÍN:                       1113 BUDAPEST, KÖKÖRCSIN U. 5.

                                         HRSZ.:4497/20, 4497/16

TERÜLET:                         3202 m²

VEZETŐ TÁJÉPÍTÉSZ:     TOLONICS KRISTÓF MÁRTON

PROJEKTVEZETŐ:           AGG BENEDEK

MUNKATÁRSAK:              VARGA VIKTÓRIA LILLA,

                                         CZÉL IZABELLA (SUNPLANT KFT.),

                                         BANDER PÉTER 

                                    

A tervezés elsődleges célja a jelenlegi zöldfelület és az ott élő gazdag élővilág megóvása, egy zöld oázis kialakítása a környező lakosság számára. A tervezési koncepció része, hogy a terület léptékéhez mérten kerüljenek kialakításra funkciók, melyek a helyi civil közösséggel közösen kerültek meghatározásra, több esetben a lehetségesen felmerülő funkciók tudatos visszavágásával, figyelembe véve a hely ökoszisztémájának védelmét.
A meglévő idős faegyedek megtartása mellett több szintes növényállomány kialakítása volt a cél, mely búvó-és fészkelő helyül szolgálhat a madarak, kisebb emlősök és rovarok számára. A fajok kiválasztásánál elsődleges szempontként szerepelt az őshonos fajok alkalmazása, ezek ugyanis kitűnő nektár és táplálék forrás a területen megjelenő vadvilágnak.

A területen megjelenő élővilág megőrzése mellett, a környéken lakók számára is csendes pihenő helyet biztosít a tervezett park. Így a telek több pontján padok kerültek kialakításra, oly mértékben, hogy a nagyobb csoportosulásoknak a pihenő funkció ne kedvezzen. A telek bejáratánál kerékpártárolók és pumpa kapott helyet, kedvezve a helyszínre biciklivel érkezőknek. A lakossági egyeztetések alkalmával igényként felmerülő közösségi könyvesszekrényt a központi tér közelébe helyeztük el, nem titkoltan abból a célból, hogy a „mikropark” emblematikus totem elemévé váljon. Az elvonulásra alkalmas okospad szintén lakossági igényeket elégít ki.

Helyszínrajz
IMG_9626.jpg
IMG_9621_p.jpg
bottom of page