top of page

ARANYKAPU ÓVODA
KONCEPCIÓTERV 2021

HELYSZÍN:                    1118 BUDAPEST, TÖRÖKUGRATÓ U. 13.

VEZETŐ TERVEZŐ:     AGG FERENC

TERVEZŐ:                    BANDER PÉTER

MUNKATÁRSAK:          AGG BENEDEK

Látványterv
Homlokzat

A tömegképzés meghatározó elvei közé tartozik a rendeltetéshez tartozó funkcionális és emocionális igények kielégítése, a környezethez való illeszkedésen keresztül a kulturális és társadalmi beágyazódás biztosítása. A szűkebb környezet részét képezi az új Gazdagréti Közösségi Ház is, mely a szomszédos Katica Bölcsőde mellett épül majd, a vele való építészeti kapcsolat, rokonság megteremtése is befolyásolta a tervezés irányát.
Alapvetően szigorú ortogonális szerkesztési mód érvényesül mindkét szinten, melyet az óvodai rendeltetéshez alkalmazkodva lágy lekerekítések oldanak fel, mely elv a tömegformáláson is végigvonul. A gyerekek belső világának és a kortárs építészet kulturális követelményeknek összehangolása - melyek nem szükségszerűen járnak kéz-a-kézben - jelentette a legnagyobb kihívást a tervezés során.

Az épület formavilágát meghatározza a gyerekek által kedvelt lágy plaszticitás, a "kukucskáló" körablakok, a "lego" érzetet keltő tornatermi épülettömeg, melyek mind-mind szerethetővé próbálja tenni a házat használóik számára. A bejárat földszinten visszahúzott, formába "beharapott" jellegének a játékosságon túlmenő szerepe, hogy ily módon az épület védetten, előtető alatt közelíthető meg. Az udvari, földszinti csoportszobák tömege szintén visszahúzott, így a napsugárzás elleni védelem is megoldódik. A Kaptató sétány felől fasor húzódik, mely a tornatermi tömeg jórészt eltakarja az ide néző homlokzatot, így az egyszerű, egybefüggő, nyugodt felületként jelenik meg.

Látványterv
Földszinti alaprajz
bottom of page